Tradycyjne ręczne sita i przetaki do przesiewania i filtrowania różnych produktów odchodzą już w przeszłość. Oczywiście mają one nadal zastosowanie w gospodarstwach domowych i małych wytwórniach. Jednak w produkcji na większą skalę w różnych gałęziach przemysłu, a szczególnie w branży spożywczej i chemicznej, wykorzystywane są nowoczesne przesiewacze wibracyjne. Na czym polega ich wydajność, efektywność i niezawodność?
Spis treści artykułu
Zastosowanie
Urządzenia te używane są do oddzielania w produktach sypkich cząstek większych od mniejszych, w ten sposób eliminowane są wszelkie zbrylenia i surowiec staje się jednolity. Materiał w formie proszku oczyszczany jest z różnych zabrudzeń, które przedostały się do niego podczas produkcji lub transportu. Filtrowana może być mąka zbożowa lub ziemniaczana, cukier kryształ i cukier puder, różnego typu tonery, proszki do prania i kosmetyczne. Szczególnie dobre efekty są przy przesiewaniu granulowanych produktów delikatnych i kruchych. Przesiewacze wibracyjne mogą być również używane do filtracji płynów. Usuwają z nich wszelkie osady, zanieczyszczenia i inne elementy stałe. Po przefiltrowaniu w ten sposób płynnej czekolady, serwatki albo roztopionego tworzywa sztucznego, uzyskuje się produkt o idealnej konsystencji.
Technologia
Sita posiadają różne rozmiary oczek, od wielkości 20 mikrometrów. Poruszają się ruchem trójwymiarowym, podobnie jak w przesiewaniu ręcznym. Wytrącane są nie tylko większe elementy stałe, ale również najmniejsze zapylenia, które są ewakuowane pneumatycznie. Dostępna jest też opcja ultradźwiękowego oczyszczania sit. Urządzenie ma niewielki gabaryty, ale dzięki konstrukcji z zastosowaniem najnowocześniejszej technologii, jego wydajność jest duża. Przesiewacze wibracyjne wykonane są ze stali nierdzewnej albo ze stali węglowej malowanej. Wszystkie elementy są solidnie wykonane, a wymiana sit jest prosta i szybka. Urządzenie jest energooszczędne, łatwo też utrzymywać je stale w czystości.
Działanie
Dzięki ruchowi wibracyjnemu sit, znajdujący się na nich surowiec przepuszczany jest przez odpowiedniej wielkości oczka do znajdującego się pod spodem pojemnika, a na zewnątrz pozostają elementy większe i zanieczyszczenia. Filtrowanie za pomocą ultradźwięków nie powoduje widocznej wibracji, można nim oczyszczać najdrobniejsze rodzaje substancji. Dobór wielkości oczek i rodzaju wzruszania surowca dostosowany jest do określonych potrzeb – oczyszczania, rozdzielania przed pakowaniem i filtrowania kontrolnego w różnych fazach produkcji.